Demà se celebra el Dia Internacional de la Joventut. Un dia que promou l’Organització de les Nacions Unides, enguany sota el lema de Solidaritat intergeneracional: creant un món per a totes les edats. Així, l’ONU vol posar l’accent en aquelles barreres lligades a l’edat i que limiten la participació i el ple desenvolupament. Des de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra tenim clar que és des de la participació política en totes les seves formes que podem crear un món per a totes les edats, com proclama l’ONU.

Les problemàtiques han de ser tractades des de totes les perspectives, ja que a joves i grans ens afecten, i se’ls ha de fer front amb les casuístiques pròpies de cada generació. Per exemple en l’habitatge, als joves ens és pràcticament impossible independitzar-nos i hem de continuar vivint sota el sostre dels pares, tot i tenir una ocupació laboral la gran majoria de nosaltres. O com la covid i les seves conseqüències han afectat joves de totes les edats en la participació i desenvolupament social. O sense anar tan lluny, com avui en dia els joves que decideixen estudiar al país no disposen d’un reconeixement internacional del títol. 

La participació, ja sigui a través de formacions polítiques –o les seves joventuts com és el nostre cas–, al Fòrum Nacional de la Joventut, en associacions o simplement participant de la vida pública, és la via per poder donar veu a la nostra realitat. És la manera de posar en relleu els aspectes que ens afecten més com a generació i als que cal dotar d’una perspectiva jove. És necessari reflectir aquestes necessitats en l’agenda política per tal que es puguin tractar, debatre i donar resposta.

Així doncs, la participació és també la manera de poder incidir, millorar i enriquir el nostre dia a dia, la nostra realitat. Per això, és molt important que hi hagi els espais i les estructures necessàries perquè es pugui donar, per poder realitzar aportacions, exposar idees i explicar el nostre punt de vista, sigui quin sigui, per poder sentir-nos, els joves, involucrats i recolzats en les possibles solucions. Al final la participació en si mateixa és la que dona vida a la nostra democràcia i ens permet materialitzar els canvis i construir el món en què volem viure. Són les nostres decisions, les de tots i totes, les que determinaran el futur, i si comencem a participar ja, des d’avui, també el present.

És per tot plegat que us animem a tots i totes, i especialment als joves, a participar de la forma que sigui en un partit polític o en qualsevol altra organització o entitat, per així fer sentir la vostra veu. Celebrem el Dia Internacional de la Joventut, participem i posem l’accent en la perspectiva jove, per aconseguir un món per a totes les edats, en el qual també els joves diguem la nostra i se’ns tingui en compte.