Un article de Maria Nazzaro al Periòdic d'Andorra

Ara que iniciem nova legislatura i abans que comenci la feina dura m’agradaria convidar a totes aquelles persones que llegiu el Periòdic d’Andorra a reflexionar sobre què és la política i quina tenim a Andorra. 

La política és el procés mitjançant el qual es prenen decisions públiques en una societat, és l’organització, la presa de decisions i l’administració dels afers públics, és a dir, de tot allò que d’una manera o una altra ens afecta. Des de la política i des dels nostres representants es prenen decisions que afecten l’administració dels recursos i de les oportunitats que un país ofereix. En definitiva, la política és l’activitat humana que treballa pel bé comú i per l’aplicació de solucions dels problemes presents en la societat.

Així doncs, analitzant els resultats de les eleccions vull posar en rellevància que, tot i obtenir un resultat de majoria per un únic partit i donat a l’excentricitat del nostre sistema -que considero queda lluny de ser realment democràtic- el govern és deu a la governança de totes i tots i al bé comú dels votants i de la resta de la ciutadania, per molt que no tots tinguin veu en l’elecció dels representats. És per això que m’agradaria que cap de les persones que formaran el Consell General els pròxims anys no s’oblidin que realment 6.262 votants de 29.958 es senten representats per la força vencedora i que la resta han escollit altres persones perquè els puguin donar veu i defensar la seva realitat.

En aquestes eleccions s’ha fet palès una pluralització política que crec que és sinònim d’una societat sana i avançada on les idees de la població són diverses, de la mateixa manera que les seves realitats i que, per tant, legislativament s’ha de tenir en compte totes i cadascuna d’aquestes, evitant actituds superbes i postures extremes.

La pluralitat en els pensaments i idees s’ha pogut veure i és per això que com a representants polítics, sigui quina sigui la seva ideologia i partit, han de tenir la capacitat d’empatia i de diàleg cap a l’altre, ja que la manca de tolerància cap a les idees diferents i la demonització en molts casos dels pensaments contraris només fan que agreujar els conflictes i, conseqüentment, a prendre males decisions davant del bé comú o fins i tot a no avançar en l’aplicació de solucions.

És fonamental que durant els següents anys es puguin trobar punts en comú i acords entre els diferents representats i que entre tots plegats fomentem el respecte i la importància de les diferents postures polítiques. Aplicar una política amb ètica és la clau pel benestar i desenvolupament exitós de la nostra societat, és la manera de no debilitar més la democràcia i augmentar la desconfiança dels ciutadans envers els seus representants, és necessari que la transparència en la gestió pública i en la presa de decisions parlamentàries sigui genuïna i que es traslladi a l’esfera pública donant un espai de participació ciutadana, perquè aquesta es pugui involucrar en la construcció d’una Andorra més justa, solidària i democràtica.

En definitiva, la política ha d’afrontar molts desafiaments i espero de veritat que en els propers anys puguem prendre consciència de la situació i lluitar plegats per una societat més inclusiva i diversa, que tingui en compte totes les realitats i no només la d’uns pocs. Espero que els representants polítics demostrin que arribar a acords és possible, així com fer política per a totes i tots i que tenir una Andorra millor a on tenir un futur cadascun de nosaltres també ho és.