Un article d'opinió de Joan Holthoefer, DJ i membre de la JSA, a El Periòdic d'Andorra

Alguna vegada heu sortit de festa? Estic segur que sí perquè tothom, d’una manera o altra, ha gaudit de l’oci nocturn, ja sigui en un concert, en una nit de festa major o en festival d’estiu. A mi, per exemple, allò que més m’agrada són les nits al club. Crec que és tan necessari poder sortir a ballar, donar-ho tot, cremar l’estrès que generes durant la setmana... En el meu cas és el més important perquè em puc sentir lliure.

En aquests gairebé 20 mesos que han passat per la pandèmia el sector de l’oci nocturn hem estat tancats, inclús m’atreviria a dir que hem estat demonitzats, com si fóssim els únics que creàvem i propagàvem contagis de la Covid-19, cosa que com bé sabeu i s’està demostrant amb els recents estudis que s’estan fent les nits dels caps de setmana, no és així. Però els artistes i tot el personal essencial del sector de l’oci nocturn ens hem hagut de reinventar durant tot aquell temps per tal de poder sobreviure, vist que arran de la inacció del Govern gairebé hem estat a punt de ser condemnats a mort.

Avui tornem a tenir les discoteques obertes, però amb horaris que per a nosaltres són poc viables, ja que només és de 22.30 hores a les 03.00 hores, i amb restriccions que considerem injustes, vist que hi ha altres sectors que no tenen un control similar com passa a l’oci nocturn on es demana als nostres clients que presentin una PCR/TMA amb resultat negatiu o el codi QR de la pauta completa de vacunació.

És molt injust que, 20 mesos després de tenir-nos sense treballar i sobrevivint a base d’ajudes, ara el Govern no ens doni un marge més ampli per a poder exercir la nostra professió. Per què, si els bars i els restaurants tanquen a la mateixa hora que ho fa la discoteca, quins beneficis tenim nosaltres?

A tot arreu l’oci nocturn tanca al voltant de les sis-set del matí mentre que a Andorra ja fa més de deu anys que hem de fer-ho a les cinc de la matinada. Opino que els horaris i les llicències donades durant els anys passats ni són justos ni són viables, vist que al Principat un restaurant pot ser un pub i després una discoteca i pot exercir durant moltes més hores. La solució jo la veig fàcil: o una cosa o una altra. Amb el tema dels horaris no és gens just que un restaurant tanqui a les tres de la matinada i un pub a les cinc, igual que una discoteca. Si fos així les discoteques haurien de tancar cap a les sis o les set del matí per tenir almenys unes hores de marge de treball sense competència. Però no, no es pensa en el sector.

Des de fa molts anys tenim clar que l’oci nocturn no interessa a la classe política del país, però senyors i senyores del Govern hi ha moltes famílies que depenen d’aquests negocis i és ara quan toca que estigueu amb nosaltres per reactivar el nostre model de negoci després de tenir-nos tancats durant tants mesos, com si nosaltres fóssim una de les principals fonts de contagi de la Covid-19.