Moltes de les persones que resideixen a Andorra i que no tenen vehicle privat o no el volen utilitzar per als motius que sigui han de moure’s en autobús i, lamentablement, pateixen les repercussions de no tenir un servei nocturn de transport públic. 

Què passa quan una persona treballa en horaris de nocturnitat i/o no es pot desplaçar amb el seu cotxe o la seva moto? Veiem correcte que avui en dia no hi hagi línies de bus nocturn que operin de dilluns a divendres? Aquesta problemàtica, al meu entendre, és de gran importància actualment. I us explico per què.

Primer de tot, crec que hem d’evitar els prejudicis i intentar assolir el màxim benefici per a la ciutadania. I com ho podem fer? Doncs, per començar, a través d’un estudi detallat on s’analitzin les diferents irregularitats de les diverses línies de transport públic i una reorganització horària que és essencial per poder tenir autobusos nocturns que et deixin de la feina a casa teva. 
Hem de pensar en la població i ser conscients que som un país de turisme i, per això, moltes feines tenen jornades laborals partides i/o fraccionades, com per exemple en el sector de la restauració, i que la necessitat de tenir un transport públic que ofereixi servei fins a certes hores de la matinada és imprescindible. 

Imagina’t que acabes de treballar a les 22-23 hores i resideixes a una altra parròquia. Com vas fins a casa si no tens vehicle propi? Només tens dues opcions: o un bon amic que t’hi porti o en taxi... i haver de sortir ràpidament de la feina o haver de demanar al teu cap de fer un horari diferent per poder arribar a casa en transport públic no és plat de bon gust per a ningú. 

En segon lloc, també crec que s’haurien de reorganitzar les freqüències de pas i oferir als usuaris i a les usuàries eines més flexibles que permetin, per exemple, conèixer el temps d’espera del següent bus a la mateixa marquesina. Per exemple, actualment només hi ha servei nocturn els caps de setmana fins a les 5 de la matinada. Per què no podem posar, per exemple, línies que passin cada mitja hora fins a les 2-3 del matí de dilluns a divendres?

És cert que la majoria de les persones que viuen al nostre país tenen vehicle propi i, per tant, tenen certa flexibilitat i independència per desplaçar-se a qualsevol lloc i a qualsevol hora, però hem de tenir present que no tothom pot assumir la despesa que suposa adquirir i mantenir un cotxe. O imagineu-vos la situació de qualsevol temporer, que depèn completament del transport públic per anar de casa a la feina i viceversa. 

I encara que a molts no els hi sembli, el transport públic interurbà juga un important paper en la mobilitat de persones que resideixen a Andorra perquè és econòmic -de fet, ara mateix és gratuït-, sostenible i segur. Però perquè sigui un servei complet i àgil ha de comptar amb més freqüències i línies regulars entre setmana i sobretot a la nit. Perquè volem i necessitem que hi hagi horaris nocturns del transport públic que malauradament ara ja no existeixen.