Dissabte passat vàrem celebrar al PS una sessió informativa sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, una trobada que, us he de confessar, va ser molt útil per a mi, ja que vaig poder conèixer, preguntar i entendre algunes de les qüestions que tenia vers aquest acord, sobretot per al nostre col·lectiu, el dels joves.

A nivell de formació, un dels principals avantatges que ens permetrà l’acord d’associació és augmentar les oportunitats educatives. Tindrem igualtat de condicions amb la resta de joves de països que són membres de la UE, ja que l’Estat andorrà podrà decidir participar en programes europeus, com el conegut Erasmus, augmentar les nostres possibilitats d’intercanvis amb universitats europees, i establir contactes internacionals més fàcilment per al nostre futur personal i professional. A més, tindrem més a l’abast accedir a programes de beques i subvencions per als estudis a universitat europees.

Pel que fa al treball, l’acord ens obre noves portes en oportunitats laborals i professionals. Ens serà més fàcil poder accedir a feines dins i fora d’Andorra, ja que amb l’entrada de noves empreses també són possibles els programes d’intercanvi laboral i tindrem accés a la xarxa de cooperació EURES, que facilita la lliure circulació de treballadors i ofereix serveis de col·locació. I també tindrem més drets laborals, com obligacions pel que fa a temps de treball, de garantia salarial, de millora de condicions de seguretat i salut en el treball, entre altres!

Si t’agradaria emprendre, l’acord d’associació també dona més oportunitats, ja que ens podrem beneficiar de programes europeus d’innovació i emprenedoria que ens permeten desenvolupar i posar en pràctica les nostres idees i projectes a través de finançament, assessorament i suport logístics per als nous empresaris i que serviran de gran suport per dur a terme les nostres iniciatives i contribuir al creixement econòmic del país.

I si allò que t’agradaria fer és voluntariat, l’acord també ens dona més opcions amb l’oportunitat de participar en iniciatives i programes que promouen valors com la democràcia, els drets humans i la sostenibilitat, per fer una societat més justa, inclusiva i sostenible.